Om undervisningen

Pianoundervisning kan lätt bli traditionell med fokus på notläsning, teknik och klassisk repertoar. På Lilla Musikskolan kan du självklart lära dig piano på det traditionella viset men tanken är också att vara ett alternativ och visa på andra sätt att spela piano. 

För barn i föreskoleklass och tidiga lågstadiet
Det viktigaste är att ta vara på lusten och att barnen hittar glädjen i att spela. Det kan innebära roliga lekar, fantasifulla improvisationer, rytmik, body percussion och enklare melodier som barnen känner igen, exempelvis barnsånger eller barnvänlig pop. Barnen har erfarenhet av bokstäver och alfabetet, vilket kan användas till att skriva ner egna låtar eller sånger som kan övas hemma.

För barn på lågstadiet
Det är vanligt att börja spela piano i årskurs 2. Framförallt har barnets förmåga att kunna läsa noter samt koordinera båda händerna utvecklats. Vissa barn har lätt för noter och gillar att använda en traditionell pianobok. Andra trivs inte lika bra utan använder hellre gehöret för att memorera musiken.

För barn på mellanstadiet

I denna ålder ofta lättare att spela med båda händerna och de teoretiska delarna av musik, exempelvis notläsning, brukar vara lättare att förstå och använda. Ofta blir barnen mer individuellt musikintresserade och tydligare inriktningar i vad man själv vill göra, t.ex. vissa artister eller musikgenrer. Mellanstadieåldern är också en vanlig ålder då man längtar efter att lära sig mer piano med en lärare - ofta har man spelat lite piano på musiklektionerna i skolan eller provat tutorials på Youtube.

För tonåringar
Ett mer teoretiskt intresse börja ofta komma i den här åldern och eleverna vill lära sig t.ex. ackord och skalor. Antingen för att kunna sjunga och samtidigt kompa sig själva eller för att spela i band. Många vill spela svårare klassiska stycken men även lära sig andra genrer såsom jazz, blues, rock, ragtime, stride-piano eller boggie-woggie.

För vuxna
Det är aldrig försent att börja spela. Även om inlärningstakten ibland går långsammare än hos barn kan du som vuxen ändå ha stora fördelar. Det kan handla om att det är lättare att planera sin övning, kunna koncentrera sig samt att kunna ha ett mer objektivt och teoretiskt synsätt på sig själv. Många vuxna vill också "börja spela igen" och förvånas av att mycket kunskap sitter kvar från barndomen trots att det gått decennier sen de spelade senast.
Många vuxna som tar pianolektioner kommer också bara några gånger. Kanske behöver man bara lite feedback, tips eller inspiration för att komma vidare i sitt eget musicerande.